Garn Fibre

Naturlige fibre.

 

Uld:

Alpaca: alpaca er meget blødt og slidstærkt. Ulden har et silkeagtigt skær og regnes som luksus uld. Alpaca er varmere og blødere end uld fra får.

Uldens struktur gør at den er vanskelig at filte. Den er allergivenlig, da den ikke indeholder lanolin.

 

Angora: Angora uld er fine, korte og blanke hår fra angorakaninen. Angorauld er ganske kosrbart og ikke særligt slidstærkt. Det er derfor ofte spunnet sammen med uld fra får.

 

Uld fra får/lam: Uld fra får indeholder lanolin, som gør den vandafvisende..Fåret race har indflydelse hvor meget lanolin ulden indeholder. Uldens fibre egner sig til filtning. Uldgarn som kan maskinvaskes har gennemgået en kemisk process. kaldet Superwash.

 

Ulden kan inddeles i 3 kategorier:

- Underuld, som på grund af fibrenes struktur giver en varm og blød uld.

- Dækhår som på grund af de lange fibrene giver et stærkt og glansfuldt garn.

- Ydrehår har stive fibre og bruges mest til tekstiler.

Underulden og dækhårene er egnet til farvning. Den blødeste uld er fra lam, som stammer fra førstegangs klipningen af lammene.

 

Merino: Ulden stammer fra merinofår og er en fin og blød uld. Merino er samtidig en betegnelse på uldfibre under en vis tykkelse.

 

Kashmir: Kashmiruld hører  til den eksklusive uld. Underulden som bruges til garn er meget blød nærmest dunagtig, let og fin. Ulden har isolerende egenskaber.

 

Mohair: Mohair gedens uld består af vældig lange, glatte og glansfulde fibre. Ulden er varm og slidstærk. Uldens struktur gør det nødvendigt at spinde det sammen med uld af andre kvaliteter, for at få fibrene til at hænge sammen. Mohairgarn giver et let og luftigt strikketøj.

 

Moskusuld: Moskusoksens underuld som bruges til garn, er et ordentligt luksusgarn. Ulden klør ikke og filter ikke. Den er 8 gange varmere en almindelig uld og vejer næsten ingenting.

 

 

Silke:

Morbærsilke: Silke uldvindes fra coconen silkesommerfulgens laver spinner. Silkefibrene er utroligt tynde og der spindes mindst 7 tråde sammen fra det inderste af coconen. Silke er slidstærkt og har en god isoleringsevne. Silke kan absorbere 30 % fugt uden den føles våd, den tører hurtigt og krøller ikke meget. Silkefibrene er også blanke. Den resterede silke fra coconen bliver også spundet til garn og sælges som Schappesilke og bourettesilke.

 

Vildsilke: også kaldet Tussah Silke udvindes også af coconener. Tussahsilkens fibre er ikke så jævne som morbærsilkens. De er grovere og ikke så blanke, men til gengæld er de mere slidstærke og lysstærke end morbærsilke.

 

Bomuld:

Almindelig bomuld: Fibrene samles fra bomuldsplanten og spindes til garn. Bomuld er mere slidstærkt end uld, men ikke så stærkt som silke og hør. Bomuld kan absorbere fugt, men tørre ikke så hurtigt. Ren bomuld kan have vaskelighedere med at holde faconen.

 

Merceriseret Bomuld: Garnet bliver behandlet og får en blankere overflade. Samtidig bliver det mere slidstærkt og holder faconen bedre. Bomuld kombineres ofte med andre fibre som uld, hør, bambus eller akryl.

 

Hør:

Hør: Fibrene udvindes fra plantens stilke og er utrolig slidstærke. Hørfibre har en flot glans og bliver blødere ved brug. Hør er god til at absorbere fugt og tørre hurtigere end bomuld. Hør kombineres ofte med andre fibre som bomuld og viskose.

 

Bambus:

Bambus: Fibrene udvindes fra bambusplanten. Bambus er blød, slidstærk og fleksibel. Bambus er også bakteriehæmmenden og behagelig at have på huden, da den absorbere fugt væk fra huden. Bambus kan kombineres med andre fibre som f.eks. bomuld.

 

Viskose:

Viskose: Viskose er fremstillet af cellulosefibre (træmasse) ved en kemisk proces. Tekstilfibrene kan tilføres forskellige egenskaber og er kendt som f.eks. model og cupro. Viskose er et blødt og stærkt fiber. Viskose kan med fordel blandes med andre fibre.

 

Kunstige fibre:

Polyamid/nylon: Syntetisk fremstillede fibre som tåler maskinvask og tørretromling. Fiberene er elastisk og bruges i slidstærke kvaliteter som f.eks strømpegarn.

 

Akryl: Akryl er syntetisk fremstllet af råolie. Fibrene er lysstærke og tåler kemisk påvirkning bedre end andre tekstilfibre. Desuden har de en god styrke og er bløde. Akrylfibre er varmefølsomme og meget brændbare.